Eerste PowerGarden in Rotterdam een feit

06-12-2019

Onder toeziend oog van burgemeester Aboutaleb heeft Raad voor Goed voorzitter Annelies van der Vorm de eerste PowerGarden(belevingstuin) in Rotterdam officieel geopend. De schans in Delfshaven viel de eer ten beurt.

Een PowerGarden is een belevingstuin voor beginnend dementerenden. Rekening houdend met hun beperkingen maar vooral ook met alle omstandigheden die hun functioneren in de maatschappij aantrekkelijk men zinvol houden. Zo zijn ronde vormen vriendelijker en kan er getuinierd worden op stahoogte.

Annelies van der Vorm: 'Het is een eer dat ik deze PowerGarden heb mogen openen. Ik hoop en verwacht dat er met behulp van de stichting Rotterdam Mooier Maken en met de mensen achter het concept van de PowerGarden nog veel meer zullen volgen.'

Burgemeester Aboutaleb: 'De eerste PowerGarden in Rotterdam is een feit. Dankzij de genereuze Rotterdammers is deze bijzonder tuin tot stand gekomen, waar mensen met beginnende dementie elkaar kunnen ontmoeten. Zeer waardevol. Ik hoop dan ook dat er meer van deze tuinen bij komen in onze stad.'

Rotterdam wil de beste stad worden om oud te worden. Daarom heeft de gemeente het plan 'ouder & wijzer' opgesteld om de stad klaar te maken voor de aanstaande vergrijzing. De aanpak 'Rotterdam, ouder & wijzer' ontwikkelde de gemeente samen met verschillende partijen in de stad. Onder andere belangenorganisaties, zorgaanbieders en woningcorporaties zijn betrokken. Gezamenlijk werken zij aan concrete maatregelen om zo de stad klaar te maken voor de dubbele vergrijzing.

De aanpak wordt uitgewerkt langs vier pijlers:

  • Vitaal, met maatregelen om oudere Rotterdammers langer gezond te houden;
  • Ertoe doen, om onder meer de eenzaamheid onder oudere Rotterdammers tegen te gaan;
  • Wonen en woonomgeving, met nieuwe woonconcepten en voldoende geschikte woningen;
  • Zorg en ondersteuning met een aanpak gericht op dementie en passend zorg aanbod in de wijk;

Namens de beiden stichtingen waren Pieter Wondergem(stichting PowerGarden), Jolanda Jansse en Hendrik van der Wyck(beiden namens stichting Rotterdam Mooier Maken) aanwezig. Zij beaamden het grote nut van deze belevingstuinen.

Bekijk het project